De-a lungul timpului, oamenii s-au gândit dacă numele lor au o anumită semnificație, dacă este posibil ca un nume să îi definească sau nu caracterul unui om.
Cele mai multe nume au origini latine, evreiești, origine ebraică și a tuturor popoarelor migratoare care au trecut peste suprafața țării noastre.
Iată o listă cu cele mai întâlnite nume din țara noastră și semnificațiile acestora:
13 nume des întâlnite la români
Andreea/Andrei – acest nume are origine grecească și înseamnă „războinic”, „bărbat curajos, viteaz”; de cele mai multe ori, persoanele care poartă numele de Andreea/Andrei sunt unele cu o fire foarte puternică.
Maria/Marian/Marius – Marius are origine latină, fiind derivat de la Mars, zeul Marte (zeu al războiului venerat de către romani); Maria este personaj biblic, fiind mama mântuitorului Iisus Hristos. Cei care poartă acest nume sunt oameni puternici, care pot reuși tot ceea ce își doresc în viață.
Ioana/Ioan/Ion – aceste nume au la bază cuvintele „jo” și „hanam” care se traduc prin „a avea milă”, „cel milos”. Pe de altă parte, numele de Ioan poate semnifica si „dar al lui Dumnezeu”, făcându-se astfel referință la povestea biblică despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Alexandra/Alexandru – acest nume face referire de cele mai multe ori la imaginea legendară a lui Alexandru Macedon (Alexandru cel Mare), care a adus contribuiri uimitoare imperiului grec, până la vârsta de 35 de ani.
Numele Alexandru se traduce prin „bărbat protector” sau „bărbat care apără”.
Mihaela/Mihai – numele este de origine ebraică și se traduce prin „om care seamănă lui Dumnezeu”.
Radu – este un nume des întâlnit în România, iar persoanele care poartă acest nume sunt în general oameni pragmatici. Numele prezintă în componența sa elementul „rad”, care se traduce prin „bucurie”.
Claudia/Claudiu – numele are o istorie îndepărtată, fiind mai întâi numele unui oraș din Noricum și, mai apoi, nume al vestitei familii Caludia (Ginta Claudinilor); numele se traduce prin „cetate asediată”, făcând referire la istoria Claudinilor.
Emilia/Emil – acest nume își are originea în latinescul cuvântului „aemilius”, care se traduce prin „rival”; printr-o tălmăcire a sensului numelui se poate înțelege și „a excela”; așadar, numele de Emilia/Emil semnifică omul care excelează.
Ștefania/Ștefan – acest nume provine din grecescul „stephanos”, care se traduce prin „coroană”; așadar, cei care poartă numele de Ștefania/Ștefan sunt cei încoronați. În România, aproximativ 200.000 de oameni poartă aceste nume.
Petru – numele Petru are origini grecești, provine de la cuvântul grecesc „petros”, care se traduce prin „piatră”, „stâncă”. Oamenii care poartă numele Petru sunt oameni statornici și puternici.
Iulia/Iulian – acest nume își are originea în Roma antică și provine de la cea mai respectată gintă romană, și anume ginta Iulia, familie din care a făcut parte Iulius Caesar. Numele are semnificația de lumină a cerului, lucru care provine din divinitate.
Emanuela/ Emanuel – acest nume are origine ebraică și înseamnă sau se traduce prin „Dumnezeu este cu noi”…
Nicoleta/Nicolae- Provine de la Nikolaos, nume grecesc insemnand „victorie oamenilor”, realizat prin alaturarea elementelor grecesti „nike (victorie)” si „laos (oameni)”.
Sf. Nicolae a fost un episcop din Anatolia secolului IV care, potrivit legendei, a salvat fiicele unui om sarac de.
Este protectorul copiiilor, a marinarilor si a negustorilor, in Grecia si in Rusia. Acesta a pus bazele pentru legenda lui Mos Craciun (creat in secolul al XIX-lea la olandezi, „Sinterklaas”), aducatorul de cadouri de Craciun.
Cele mai multe nume de familie denumeau ocupația principală a purtătorilor lor sau locul de proveniență al acestora, de exemplu: Păduraru, Podaru, Ploieșteanu, Basarabeanu, Baciu, Badea, Modloveanu, Neamțu, Crioitoru etc.