„Vrem copilăria copiilor noştri înapoi”. Aşa se numeşte o campanie iniţiată de sute de părinţi.
Semnalul de alarmă a fost tras de o doctoriţă din Târgu Jiu care are o fetiţă de clasa a 5-a. Femeia consideră că cei mici sunt tot mai stresaţi de la vârste tot mai fragede dar şi că programa şcolară încărcată, meditaţiile suplimentare şi temele stufoase îi transformă în pacienţi.
Mihaela Pungan este medic neurolog la Târgu Jiu şi mamă a doi copii. Spune că a ajuns în situaţia în care trebuie să meargă la psiholog cu fetiţa ei de clasa a V-a.
Mihaela Pungan, mămică: ”În week-end avem de făcut teme, jumătate din timpul de sâmbătă până duminică este dedicat temelor. Nu putem petrece timp de calitate în familie.”
Nu este însă singurul copil nevoit să muncească la fel de mult ca un adult.
Carmen Şerban, mama unui elev: ”A avut consultare psihiatrică, da, pentru că acuza foarte des dureri de cap. De luni până vineri sta închis în casă, că are de scris, de citit, de învăţat.”
Şi specialiştii sunt de părere că materia ar trebui simplificată.
Elena Dan, consilier şcolar: ”Manualele sunt încărcate de balast, foarte mult balast şi informaţiile importante pierd în defavoarea acestui balast.”
La o şcoală din Timişoara, elevii din gimnaziu alocă zilnic între 2 şi 3 ore doar pentru teme şi studiu.
Mihaela Șora, director Şcoala Generală 30 Timişoara: “Exerciţiile pe care ei le primesc acasă nu trebuie să aibă un grad de dificultate ridicat. Exercitile greute, exerciţiile care necesită sprijin, trebuie făcute în clasa sub îndrumarea profesorului.”
Psihologii spun că tot ce înseamnă mai mult de o oră de teme, îi afectează elevi. Efectele se pot vedea în timp, mai ales dacă şi părinţii insistă ca cei mici să lucreze suplimentar.
Bianca Brândușa, psiholog: “Pe termen lung, dacă au prea multe teme, randamentul şcolar va scădea. Capacitatea de concentrare va scădea, în plus putem vorbi şi de o lipsă a interesului pe termen lung, pentru că vor ajunge la suprasaturaţie.”
De altfel cei din ministerul Educaţiei, au recomandat ca timpul petrecut acasă pentru teme să nu depăşească două ore pe zi.