Ziua de 5 octombrie va fi, oficial, liberă pentru elevii din Capitală, întrucât în unitățile de învățământ nu se vor desfășura cursuri.
Conform purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea, această decizie a fost luată având în vedere faptul că este sărbătorită Ziua Națională a Educației.
De asemenea, a precizat purtătorul de cuvânt al ISMB, în unităţile de învăţământ în care vor fi organizare secţii de votare pentru referendumulul din 6-7 octombrie programul ar putea fi modificat, în funcţie de deciziile Consiliilor de administraţie, pentru ziua de luni, 8 octombrie, pentru reamenajarea sălilor de clasă în vederea reluării cursurilor.
Ziua Mondială a Educației este știută ca fiind zi liberă pentru cei din clasele primare, generale și pentru liceeni.
Această zi este datorată unui contract încheiat între Ministerul Educației Naționale și federațiile sindicale care sunt reprezentative învățământului.
Ziua mondială a educaţiei este sărbătorită la 5 octombrie, începând cu anul 1994.
Această zi a fost desemnată de UNESCO pentru a marca semnarea ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966).
Recomandarea din 1966, alături de ”Recomandarea privind învăţământul superior” (1997), constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală aşa cum arată şi site-ul en.unesco.org.
Pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte şi pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice şi a contribuţiei aduse de acestea în procesul educaţional, la nivel mondial.
Totodată, pentru a recompensa performanţele profesorilor, a fost instituit, în anul 2008, Premiul Hamdan. Acesta este acordat din doi în doi ani şi constă în suma de 300.000 de dolari americani, împărţi între trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.
Numele distincţiei vine de la susţinătorul proiectului, S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).