Uneori este intelept sa invatam de la cei mai in varsta din familie. O regula de viata pe care o apreciez este: „Pregateste-ti copilul sa infrunte drumul, nu pregati drumul pentru copil”.
Iata 10 greseli comune ale parintilor moderni:
Facem totul pentru a multumi copiii.
Majoritatea dintre noi aspiram sa fim parinti perfecti. Copiii nostri traiesc in conditii mai bune decat noi la varsta lor. Ne conformam tuturor dorintelor lor: doresc o jucarie noua – le-o cumparam; vor un baton de ciocolata – le dam.
Cu toate acestea, acest comportament poate duce la ideea ca totul se invarte in jurul lor. Astfel, atunci cand nu obtin ceea ce doresc, pot fi extrem de dezamagiti.
Nu ar trebui sa cedam mereu dorintelor copiilor nostri. In schimb, ar trebui sa le oferim iubire si sa le aratam ca lumea nu se invarte in jurul lor.
Consideram ca copiii nostri sunt perfecti.
Din experienta lucrului cu copiii, aud frecvent ca multi parinti contemporani sunt extrem de sensibili la critici referitoare la copiii lor. Atunci cand cineva ii critica, acestia pot reactiona cu respingere sau chiar cu agresiune.
Uneori, este necesar sa intervenim pentru a corecta comportamentul copilului. Daca profesorii spun ca fiul sau fiica dumneavoastra are un comportament necorespunzator sau ofensator fata de colegi, ar trebui sa ne concentram asupra copilului si nu sa respingem criticile.
Traim prin copiii nostri.
Suntem mandri de succesele copiilor nostri si ne bucuram mai mult de reusitele lor decat de ale noastre. Cu toate acestea, trebuie sa gasim un echilibru.
Este important sa avem si noi o viata proprie si sa ne urmam propriile pasiuni si succese. Copiii au nevoie de exemple pozitive si de modele de urmat.
Daca vrem ca si copiii nostri sa duca o viata implinita, trebuie sa le oferim un exemplu prin propriile noastre actiuni.
Incercam sa le impunem viziunea noastra.
Desigur, vrem ca si copiii nostri sa ne admire si sa ne respecte pentru eforturile noastre de a le oferi o viata mai buna.
Cu toate acestea, este important sa nu ii privam de capacitatea lor de a gandi independent. Nu ar trebui sa fie dependenti de noi pentru a lua decizii.
Nu trebuie sa incercam sa manipulam copiii nostri pentru a ne castiga respectul. Acest lucru nu este o expresie sanatoasa a iubirii noastre pentru ei.
Intram in competitie cu alti parinti.
Multi parinti doresc ca copiii lor sa fie cei mai buni – sa aiba rezultate academice sau sportive superioare altora. Aceasta obsesie poate face ca viata sa fie o competitie continua pentru copii.
Cu toate acestea, viata nu trebuie sa fie doar despre competitie. Este important sa incurajam si sa apreciem bucuriile simple ale vietii si sa nu le facem pe copii sa creada ca totul se rezuma la castigarea competitiilor.
Mai degraba, ar trebui sa ii invatam sa aprecieze caracterul si valorile personale, nu doar realizarile materiale.
Le furam copilaria.
Studiile arata ca o copilarie fericita duce la adulti mai fericiti. Cu toate acestea, multi parinti ii supraaglomereaza pe copii cu activitati extracurriculare si le cer sa ajute la treburile casnice.
Este important sa le oferim copiilor nostri timp si spatiu pentru a se juca si a-si dezvolta imaginatia si creativitatea. Copiii au nevoie de timp liber pentru a se bucura de copilarie.
Proiectam visele noastre asupra lor.
Multi parinti incep sa isi faca planuri pentru copiii lor inca dinainte de nastere. Visam ca acestia vor ajunge mai departe si vor reusi mai mult decat noi.
Cu toate acestea, fiecare copil este unic si are propriile sale vise si aspiratii. Nu ar trebui sa incercam sa ii fortam sa traiasca viata pe care noi am visat-o pentru ei. Mai degraba, ar trebui sa ii sprijinim sa-si descopere propriul drum si sa-si urmeze propriile vise.
Uitam ca faptele sunt mai importante decat vorbele.
Ca parinti, este important sa oferim un exemplu pozitiv pentru copiii nostri. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca actiunile noastre vorbesc mai tare decat cuvintele noastre.
Nu trebuie doar sa le spunem copiilor nostri ce sa faca, ci si sa le aratam prin propriile noastre actiuni cum sa se comporte si sa interactioneze cu ceilalti. Este important sa fim modele de comportament moral pentru copiii nostri.
Judecam alti parinti (si copiii lor).
Este usor sa judecam alti parinti sau copiii lor pentru comportamentul lor. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca fiecare familie are propriile lor lupte si provocari.
Nu ar trebui sa ne aratam cu degetul si sa judecam alti parinti sau copiii lor, ci mai degraba sa incercam sa fim deschisi si sa le oferim sprijin si intelegere.
Subestimam caracterul copilului.
Fiecare copil are propriul sau caracter si personalitate unica. Este important sa ii respectam si sa ii sustinem in dezvoltarea lor personala.
Nu ar trebui sa incercam sa ii schimbam sau sa ii fortam sa se potriveasca unui tipar prestabilit. Mai degraba, ar trebui sa ii incurajam sa isi urmeze propriile vise si aspiratii si sa isi dezvolte propriul lor caracter si personalitate.