Oamenii sensibili percep emotii puternice si se simt adesea coplesiti de simturile lor. Acestia sunt bureti emotionali. Cu toate acestea, pot alege sa ignore aceasta latura a lor fara a invata cum sa gestioneze empatia intr-o masura in care sa previna afectiunile si sa favorizeze bunastarea.
S-ar putea sa te simti epuizat si drenat de energie in situatii cu anumiti oameni, iar durerea emotionala a altora tinde sa apara si in corpul tau fizic.
Poate ca simti durerea emotionala a familiei, a prietenilor, a clientilor si a strainilor. Nu este simplu. Si poate ca incerci sa cauti limbajul potrivit pentru a exprima tot ce simti.
Insa empatia care vine alaturi de aceasta sensibilitate ridicata este un adevarat dar daca stii cum sa o folosesti.
Oamenii sensibili au o capacitate naturala de a fi buni datorita propriei lor empatii. Empatia iti da o forta deosebita de conectare cu ceilalti.
Cand iti pasa cu adevarat, esti mai capabil sa intelegi alta persoana intr-un mod in care nu poate oricine. Sinceritatea persoanelor empatice le poate ajuta sa dezvolte relatii semnificative si satisfacatoare.
Relatiile ne ofera sansa de a dezvolta un simt de conexiune puternic cu o alta fiinta umana si oportunitatea de a invata mai multe despre noi insine. Ambele sunt parte integranta a experientei umane.
Oamenii sensibili simt nu doar intesitatea durerii, ci si intensitatea bucuriei. Insa cum opresti absorbtia emotiilor altor oameni?
Reglementarea empatiei reprezinta cheia pentru a opri inundatia emotiilor, coplesirea capacitatii de a face fata. Daca vrei sa opresti absorbtia emotiilor altor oameni, totul incepe cu grija pentru nevoile tale fizice, sociale, mentale, emotionale si spirituale.
Atunci cand propriul sistem imunitar este la pamant, iar energia ta epuizata, devii un burete perfect pentru emotiile celorlalti.
Trebuie sa ai grija de tine in primul rand pentru a evita aborbtia emotiilor.
Ce sa faci daca vrei sa eviti absorbtia emotiilor?
1. Cand observi emotii puternice, incepe prin etichetarea a ceea ce simti. Aceasta identificare te ajuta sa intri intr-o stare de pauza, care te poate ajuta sa te departezi putin de experienta emotionala.
2. Analizeaza daca ceea ce simti este personal, al altcuiva sau un amestec al celor doua. Poate fi uneori dificil sa faci diferenta.
3. In momentul in care simti ca incepi sa te incarci cu emotii care nu sunt ale tale, constientizeaza ce se intampla cu tine.
Poate sa te ajute sa te gandesti si sa spui cuvantul “compasiune”, ca o modalitate de a te concentra intentionat la ceea ce faci, pentru a fi mai degraba un sprijin decat coplesit de emotii.
4. Inspira si expira adanc si observa care parte a corpului tau este cea mai calma.
Poate fi degetul de la mana sau cel de la picior. Concentreaza-ti atentia pe acel loc din corpul tau si lasa-l sa fie o forta de centrare, care sa te ajute sa procesezi si sa eliberezi sentimentele pe care le-ai absorbit. Daca ai doar un loc calm in corpul tau, acesta poate servi ca o resursa cand te simti coplesit.
5. Returneaza-le emotiile celorlalte persoane! Nu este responsabilitatea ta sa porti suferinta emotionala a altor persoane, iar acest lucru nu ajuta pe nimeni.
Incearca sa-ti spui ca lasi durerea emotionala care nu este a ta sa plece. Aminteste-ti ca si ceilalti oameni trebuie sa treaca prin propriile procese pentru a creste!
6. Vizualizeaza pentru a elibera complet emotiile! De exemplu, iti poti imagina ca vezi o cascada care curge prin corpul tau ca o eliberare finala a emotiilor reziduale pe care ai putea sa le porti cu tine.