Cand am ajuns, sus, la Magura, in Piatra Craiului, am simtit ca mai mult de atat nu poti sa vezi: este ireal de pitoresc. Este satul pe care National Geographic l-a numit cel mai frumos din Europa.
Poate, de multe ori, tindem sa credem ca strainii exagereaza cand vin la noi si spun ca avem coltul de rai pe care ei nu il au. Dar cuvintele lor, mi le-am amintit, acolo, sus, cand ma uitam la munti si la satul rasfirat in vale.
Mi-am zis in sinea mea ca nimic din ceea ce s-a scris nu este suficient pentru ceea ce gasesti aici. Este linistea de care ai nevoie sa iti incarci bateriile, dupa ce te-ai stresat cu sefi care nu stiu ce vor, cu deadline-uri de azi pe maine sau cu prea multe ore petrecute in fata calculatorului.
Cand te trezesti, brusc, la Magura, iti dai seama ca tot ce ai lasat in vale este prea marunt si nu isi are rostul. Pentru noi, a fost gura de aer si locul unde ne-am facut promisiunea ca atunci cand nu vom mai avea un job de opt ore la birou, ne vom muta aici, ca sa traim raiul pe pamant.
Am descoperit ceea ce ne lipsea: oamenii care iti dau buna ziua, desi nu te cunosc, pensiuni rustice unde ospitalitatea fireasca tine loc de diplome stufoase in turism si… liniste, multa liniste. Este, cu siguranta, unul dintre locurile cele mai pitoresti din Romania, de pus pe lista: “de vazut o data in viata”.
CUM AJUNGI?
Satul Magura este situat la 1000 de metri altitudine, la poalele muntilor Piatra Craiului si Bucegi, in comuna Moeciu din Brasov. Spre Magura se urca din Zarnesti, aproximativ 8 kilometri. Drumul este asfaltat pana la Fantana lui Botorog si, apoi, cativa kilometri, veti da de un drum pietruit. Se poate ajunge usor si cu o masina mica, insa in sat nu puteti circula cu masina peste tot. Este, exact, farmecul acestui loc. Trebuie descoperit la pas.
Frumusetea satului si salbaticia lui au convins-o pe celebra scriitoare si jurnalista britanica, Arabella McEntyre Brown, sa se mute aici. Noi am trecut si pe la ea, iar povestile ei despre Magura te vor face sa te indragostesti definitiv de acest sat.
Tip: Asigurati-va ca aveti suficienta baterie la telefon, pentru ca veti face zeci de poze! Satul este spectaculos, din orice unghi l-ai privi.
CE AI DE FACUT LA MAGURA?
– De aici, exista cateva trasee montane, unele accesibile si cu bicicleta, pentru toate nivelurile de experienta. Va recomandam sa intrebati localnicii care dintre ele vi se potriveste. Cel mai cunoscut e pana la Cabana Curmatura.
– Din satul Magura, se poate ajunge usor in satele Fundata, Pestera, Sirnea si Dambovicioara.
– Prapastiile Zarnestiului, un mic canion extrem de pitoresc.
UNDE NE CAZAM?
In zona, sunt pensiuni si cabane de inchiriat in regim hotelier. Preturile sunt mai mult decat rezonabile si pornesc de la 100 de lei pe noapte.