In ultimii ani, societatea in ansamblu si-a schimbat viziunea asupra atingerii fizice. Am hotarat ca imbratisarea sau o palma pe spate pur si simplu nu sunt in regula.
Desi acest lucru poate fi adevarat atunci cand persoana aflata la receptie nu vrea sa fie atinsa, se intampla si in cazul prietenilor apropiati, al membrilor familiei si chiar al partenerilor romantici.
Acum, ne-am obisnuit sa pastram o distanta buna de toti si expertii cred ca ar putea fi daunatoare sanatatii noastre mintale. Asta pentru ca traim intr-o epoca in care oamenii au uitat importanta atingerii fizice.
Ne facem rau
Atingerea fizica este extrem de importanta pentru bunastarea noastra emotionala. Fara aceasta, sanatatea noastra mentala poate suferi si putem incepe sa ne simtim izolati, deprimati sau anxiosi.
Nu trebuie sa imbratisezi si nici sa te ghemuiesti langa cineva. Chiar si o palma blanda pe umar poate fi de ajuns pentru a-ti imbunatati sanatatea mintala.
De fapt, un studiu realizat de University College din Londra a constatat ca atingerile blande pot ajuta oamenii sa se simta mai inclusi in societate.
In ciuda a ceea ce cred oamenii, atingerea umana este vitala. Sa o luam, de exemplu, pe Printesa Diana.
Ea a fost prima figura proeminenta care a strans mana cuiva care suferea. Asta pentru ca stia ca un astfel de gest simplu ar putea mangaia pe cineva care sufera.
Deci, chiar a incurajat oamenii sa-i imbratiseze pe cei care sufereau de boala. La randul sau, a declansat o dezbatere care a condus la normalizarea persoanelor cu boala.
Oamenii sunt atentionati impotriva atingerii fizice
In cele mai multe cazuri, noua conversatie care a aparut despre limitele personale si consimtamant este un lucru pozitiv. Cu toate acestea, unii oameni cred ca totul a mers putin prea departe. Exista parinti adoptivi care sunt prea inspaimantati sa-si imbratiseze copiii adoptivi si medici carora li se spune ca ar putea fi actionati in judecata pentru ca-si imbratiseaza un pacient ca sa il consoleze.
Au existat chiar povesti despre parinti carora le era prea frica sa ajute copilul altcuiva care a cazut si s-a ranit. De asemenea, daca un copil cade in timpul orelor de scoala, profesorii sunt sfatuiti sa le spuna sa puna un bandaj pe cont propriu.
In acest moment, am demonizat complet atingerea. Orice forma a acesteia, indiferent cat de inocenta, declanseaza reactii isterice de la oameni. Nu e de mirare ca oamenii sunt ingroziti de a se atinge accidental de o persoana pe hol sau pe strada.
Suntem disperati pentru companie
Am uitat cat de importanta este atingerea umana. Cu toate acestea, oamenii inca incearca sa compenseze afectiunea pe care nu o primesc de la cei dragi. Unii gasesc chiar consolare in „imbratisari profesionale” – persoane pe care le poti angaja sa te imbratiseze si sa te tina in brate.
Exista, de asemenea, afaceri, cum ar fi centrul de vanzare cu amanuntul Cuddle Up To Me, unde clientii pot alege din optiuni pe un meniu de imbratisari.
In mod similar, exista si masini care sunt menite sa compenseze pentru atingerea fizica de care duc lipsa oamenii. Cel mai demn de remarcat exemplu este Scaunul Serenitatii, care a fost recent dezvoltat in Japonia. Acesta este un scaun care are brate moi care se infasoara in jurul persoanei care sta in el.
Suntem in mijlocul unei crize – o criza de atingere. In calatoria noastra pentru a face oamenii sa se simta mai siguri si mai confortabili, am facut totul opusul. Am ignorat complet importanta atingerii fizice. Acum, sanatatea mintala a oamenilor sufera ca rezultat.
Crezi ca trebuie sa facem din nou atingerea fizica normala? Distribuie acest articol prietenilor tai si afla ce gandesc si ei.