În duminica dinaintea Paștelui, creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Floriile, sărbătoare importantă în calendarul religios, ce poartă numele de ”Intrarea Domnului în Ierusalim” sau ”Duminica Stâlparilor”.
În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Floriilor pică cu o săptămână înaintea Paștelui, respectiv pe 21 aprilie. Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un măgar.
Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței. Copiii Îi strigau cuvinte de laudă.
”A doua zi, mulţime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim. Au luat ramuri de finic şi au ieşit întru întâmpinarea Lui şi strigau: Osana!
Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel! Şi Iisus, găsind un asin tânăr, a şezut pe el, precum este scris: „Nu te teme, fiica Sionului!
Iată Împăratul tău vine, şezând pe mânzul asinei”. Acestea nu le-au înţeles ucenicii Lui la început, dar când S-a preaslăvit Iisus, atunci şi-au adus aminte că acestea I le-au făcut Lui. Deci da mărturie mulţimea care era cu El, când l-a strigat pe Lazăr
Creștinii sărbătoresc Floriile cu bucurie, dar și cu înțelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeții.
Momentul întâmpinării lui Iisus este la Ierusalim, cu ramuri de finic este recreat și în prezent, în sărbătoarea Floriilor. Ortodocșii din țările care locuiesc în zone unde nu cresc palmieri sau smochini, precum românii sau rușii folosesc, în locul acestora, ramuri de salcie la această sărbătoare.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul rostește asupra lor o rugăciune de binecuvântare, apoi le stropește cu agheasmă, sfințindu-le, apoi le distribuie credincioșilor, care împodobesc cu ele icoanele, păstrându-le cu grijă.
În seara din ajunul praznicului, în unele locuri se organizează un pelerinaj sau o procesiune, care pornește întotdeauna de la o biserică și se sfârșește la o (altă) biserică.
Se face astfel amintirea ieșirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul Său spre Ierusalim, iar pelerinajul în sine are și rolul binecuvântării locului (orașului) respectiv.
Traditii, obiceiuri, superstiții de Florii 2019
Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot.
După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.
Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă, pentru aerisire.
De Florii, tradiția spune că aflăm cum va fi vremea de Paște. Așadar, dacă De Florii vremea este frumoasă, la fel va fi și de Paște.
Când sunt Floriile 2019 în calendarul catolic
În calendarul romano-catolic, Floriile pică cu o săptămână mai înainte decât în calendarul creștin ortodox, la fel ca și Paștele. Floriile 2019 în calendaraul romano-catolic pică, duminică, 14 aprilie 2019, iar Paștele pe 21 aprilie 2019.