Află dacă poti sa beneficiezi de reducerea vârstei de pensionare, daca ai lucrat în grupe de muncă

În ultima perioadă, numeroși cititori ne semnalează faptul că, deși au lucrat mai mulți ani în grupe de muncă, de la casele de pensii li se spune că nu beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.

Flavian Ciubotariu, din București, Ionel Constantinescu, din Târgoviște, dar și alți cititori, care au lucrat în grupa a I a sau a II a de muncă și au vrut să-și depună dosarele de pensionare, ne transmit că de la casele de pensii li s-a spus că, deocamdată, nu pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare și ne întreabă ce prevede legea în acest sens.

Condiție: stagiul complet de cotizare

O primă precizare: pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare trebuie îndeplinită o condiție obligatorie, și anume, atingerea stagiului integral de cotizare.

Astfel, potrivit Art. 41, din HG nr. 257 din 20 martie 2011, pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, “reducerea vârstelor standard de pensionare, potrivit art. 55 din lege, se face numai în condițiile realizării stagiului complet de cotizare”.

Așadar, degeaba ai 20 de ani lucrați în grupa a Ia sau a II a; dacă nu ai stagiul complet de cotizare (35 de ani la bărbați, 31 la femei), nu vei beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Pe lângă reducerea vârstei de pensionare, primești și un spor la stagiul de cotizare

Este adevărat că, potrivit acelorași norme metodologice de aplicare a Legii nr 263/2010, pentru anii lucrați în grupe se acordă, pe lângă reducerea vârstei de pensionare, și un spor la stagiul de cotizare.

Asta, pentru faptul că valoarea contribuției la fondul de asigurări sociale, în cazul celor care lucerază în grupe (condiții deosebite, respectiv, condiții speciale de muncă).

Este mai mare decât contribuția celor care lucrează în condiții normale (31,3% din venitul brut pentru condiţii deosebite de muncă, respectiv 36,3% pentru condiţii speciale, față de 26,3%, pentru condiții normale demuncă).

Exemplu de calcul

Sporul de grupă la stagiul de cotizare se calculează după un algoritm, în funcție de diferența dintre cuantumul contribuției pentru munca în condiții normale și cel pentru munca în grupe (condiții deosebite sau condiții speciale), raportat la perioada lucrată în aceste condiții.

Dar, să luăm un exemplu de calcul. Să zicem că este vorba de o persoană, de sex masculin, născută în octombrie 1960, care are 34 de ani vechime în muncă, din care, 17 ani în grupa a II a.

Potrivit legii, pentru acest bărbat, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Dar, pentru cei 17 ani de grupa a doua de muncă, se adaugă la stagiul de cotizare 4 ani si 3 luni, rezultând un stagiu de cotizare de 38 de ani și 3 luni, și totodată, se reduce vârsta standard de pensionare, cu 3 ani si 6 luni.

Ca urmare, persoana poate solicita: pensie pentru limită de vârstă, la 61 de ani si 6 luni, deci, în aprilie 2022 sau pensie anticipată parțială, la 60 de ani, deci, în octombrie 2020.

Dacă va solicita pensie anticipată parțială, în octombrie 2020, numărul de luni de anticipare este de 18, iar diminuarea pensiei va fi de 18 x 0,75% = 13,5%. Apoi, în aprilie 2022, pensia anticipată parțială se va transforma, din oficiu, în pensie pentru limita de vârstă și se ve elimina diminuarea. Calculele pot avea o marjă de eroare.