În Romania, de sute de ani, moţii din Apuseni au o tradiţie pentru construirea şi locuirea în case din lemn. Meşterii au învăţat meseria din tată în fiu şi construiesc case care rezistă sute de ani.
Localnicii din această partea a ţării profită de faptul că lemnul este cel mai accesibil material de construcţii din zonă, aşa că şi-au edificat locuinţe care mai de care mai arătoase şi încântătoare. Au reuşit prin frumuseţea caselor să demnostreze că nu se pretează doar ca o cabană la munte ci poate deveni o locuinţă permanentă.
Spre deosebire de locuinţele din caramidă şi beton, cele din lemn „respiră“, sunt o sursă de „linişte“ şi „echilibru“. Lemnul este un element natural şi ecologic. Într-o casă din zidărie poate apărea igrasia, condensul, pe când o casă de lemn nu suferă din cauza vaporilor. Din punct de vedere estetic, lemnul conferă cadrului interior o atmosferă caldă, familiară şi relaxantă.
De-a lungul timpului locuinţele moţesti şi-au schimbat aspectul, pornind de la locuinţa simplă cu o încăpere, cu târnaţul (terasa) deschis asemănător balconului de la casele orăşeneşti şi ajungând, în zilele noastre, la construcţii mari, unele dintre ele avand şi funcţii de pensiuni turistice.
În ultimii 20 de ani s-au dezvoltat zeci de mici afaceri locale în care sunt agrenate una sau mai multe familii de lemnari care construiesc locuinţe din lemn acolo unde doreşte clientul.
Preţul acestora diferă în funcţie de mărime, pornind de la câteva mii de euro pentru o cabană mică de până la 20 de metri pătraţi şi ajungând la câteva zeci de mii de euro în cazul unor case de 150 – 200 metri pătraţi. În oricare dintre aceste situaţii, preţul locuinţelor de lemn este mult mai mic decât al celor construite din cărămidă sau din alt material dur.
Meşterii în lemnărit din Apuseni pot să construiască cabane sau case în orice colţ al ţării. Metoda este simplă şi este aplicată de sute de ani în această parte a ţării. Fiecare locuinţă este construită de două ori: mai întâi la atelierul meşterului, după care fiecare element component este numerotat, demontat şi transportat în locul unde se va realiza construcţia finală.
Aici se realizează, dacă este nevoie, fundaţia din beton, după care se reasamblează toate părţile construcţiei. O casă de 60 de metri pătraţi costă circa 7.000 de euro.
”Am moştenit această meserie de la tatăl meu, iar el de la bunicul meu. Construim aproape orice timp de casă, cabană, filigorie sau terasă. Munca e grea dar ne descurcăm. Asta ştim să facem şi trebuie să avem un venit pentru a ne întreţine familia”, spune Adam Nicolae, un meşter în lemn din Cîmpeni. Potrivit acestuia, casele din lemn pot fi construite în stil cabană, din bucăţi de lemn masive, care să inspire rezistentă şi căldură, dar pot fi realizate şi din lemn uşor, cu un aspect finisat.
”Casa din lemn masiv este construită sau asamblată direct pe parcelă, folosind trunchiuri de lemn. Un avantaj al acestui sistem este acela că grosimea lemnului contribuie la reglarea umidităţii şi a temperaturii din interiorul locuinţei. Pentru construcţia ei se utilizează în general buşteni rotunzi”, mai spune meşterul din Apuseni.
Alte avantaje ale unei case din lemn sunt, potrivit acestuia, faptul că au o greutate mai mică, ceea ce reduce costul de turnare a fundaţiei şi se construiesc rapid. ”Timpul de construcţie este de cinci ori mai mic decât timpul necesar pentru a construi o casă din piatră spre exemplu. Într-o lună de zile o locuinţă de mărime medie poate fi gata, la cheie, dacă există toate materialele de construcţie”, afirmă Adam Nicolae.
Meşterii din Apuseni erau ajutaţi în trecut prin intermediul legii care reglementa carnetul de moţ. Acesta le era de mare ajutor moţilor care făceau negustorie, vânzând cherestea, dar şi alte produse, dar şi celor care construiau case şi mobilier.
În timpul comunismului, multe drepturi ale moţilor s-au pierdut, dar o parte le-au recâştigat după Revoluţie. Recent, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat aşa zisa ”lege a muntelui”, care ar urma să confere alte avantaje oamenilor de aici, cum ar di subvenţii şi facilităţi fiscale pentru afacerile derulate de moţi.