Parintele Calistrat: Când cineva îți face un bine, trebuie să vezi de ce ți-l face

Prieteniile cele tari, aduc vrasmasiile mari. Cu cat te-ai incalcit mai mult, ca nodul gordian, si pericolul va fi mai puternic.

Se certa doi oameni de la un lucru marunt, domnule… cearta-te pe problema in sine! De aici, pana aici! Pe segmentul respectiv. M-ai jignit, mi-a trecut… mi-am cerut iertare, dar nu trebuie sa faci tu cazierul cuiva:

Lasa ca stiu cine esti! Am auzit eu, mi-a spus mie ala… Si asa pana cand poti sa scrii un roman! Ei, asta arata ca tu esti mizer interior!

Despre treptele pacatelor: Lupta in minte a pacatului si cautarea prilejului de a pacatui. „Si ce daca gresesc, nu sunt singurul! Au mai gresit si altii. „

– Nu ma pot lasa de pacat

– Imi place, nu ma pot opri. Betia, fumatul, drogurile, destrabalarea..etc; Lupta in fire cu pacatul. Daca ascetul atinge mintea cea inalta a vederii duhovnicesti, pacatosul atinge partea cea mai inalta a pacatului.

Adormirea constiintei sau contemplarea intunericului demonic. Demonizarea! Si chiar demonizarea trupeasca urmata intotdeuna de lipsa de vointa si deznadejde.

Atunci cand am pierdut reperul si nu mai avem niciun ghid de valori morale, mandria si sfatul satanei, ne indeamna sa devenim victime si actori in fata societatii. In modul acesta vom putea atrage atentia sau vom putea arata ca am existat.”

Parintele Calistrat Chifan: „Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit”

„Omul să fie mulţumit cu sărăcia sa, căci, dacă e vorba, nu bogăţia ci liniştea colibei tale te face fericit” spune Ioan Slavici în Moara cu noroc!

Fericirea nu înseamnă sa-ţi faci tu toate plăcerile şi dezmăţurile. Nu poţi mânca cu doua linguri.

Fericirea nu înseamnă să nu poţi dormi noaptea de frica averii.. de insuportabilitatea plăcerii..

Fericirea înseamnă liniştea din interiorul tău. Aceasta este ţinta!

Cum spune Înţeleptul Solomon: „Casă peste casă vei zidi, averi peste averi, şi nimic nu vei dobândi!” Chiar atunci când crezi, că totul este bine, şi ai realizat tot, atunci vine moartea şi spunea asa: „Unde-i bogatul şi unde-i săracul?”

Dintre doua scăfârlii, care este cea parfumata şi care este cea care a trăit modest? Mireasma Duhului Sfânt este mult mai autentică şi mai venerabilă! Viaţă veşnică, odihnă veşnică, fericire veşnică, bucurie veşnică, lumină veşnică.. În Vecii Vecilor!

Şi v-am dat acest model, ca să înţelegeţi, ca aceşti sfinţi, şi-au furat raiul cu o zi de nevoinţă şi o noapte de suferinţă! N-au făcut mărturisiri de credinţă, dar nu s-au lepădat de Hristos, crezând cu tărie ca Hristos este Izbăvitorul! Asta ne trebuie şi nouă.. Tărie de Credinţă!

Parintele Calistrat Chifan