Vechimea in munca. Cum se face dovada si pana cand mai poate fi cumparata

Vechimea in munca, respectiv perioada de contributivitate, este cel mai important aspect atunci cand vorbim despre pensionare, la acest element fiind raportat cuantumul pensiei, atat in actuala legislatie, cat si in cea viitoare.

Ca atare, atat angajatorii cat si angajatii ar trebui sa tina cont de adeverintele care trebuie eliberate in momentul in care are loc incetarea contractului individual de munca (CIM).

Angajatorii sunt obligati sa elibereze salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existente in dosarul personal si copii ale paginilor din registrul electronic cu inscrierile referitoare la persoana, impreuna cu un document care sa ateste activitatea pe care acesta a desfasurat-o, pe ce durata, cu ce salariu, cu ce vechime in munca, in meserie si in specialitate.

Aceasta obligatie trebuie indeplinita imediat cum inceteaza Contractul individual de munca, indiferent daca salariatul a solicitat-o sau nu. In acest sens, art. 34 alin (5) din Codul Muncii stabileste acest aspect.

Angajatorii care nu se supun acestei legi vor fi sanctionati contraventional si vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei.

Potrivit specialistilor de la PortalCodulMuncii, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

Incepand cu anul 2011 vechimea in munca se probeaza cu adeverinte eliberate de angajatori.

Astfel, angajatul trebuie sa prezinte urmatoarele documente pentru a proba vechimea in munca:
1. Carnet de munca pentru perioadele de pana la 31 decembrie 2010;
2. Adeverinte eliberate de angajatorii unde a prestat activitate in baza contractului individual de munca.

Vechimea in munca mai poate fi cumparata pana la finalul lui 2018

Potrivit Legii nr. 238/2017 se aproba OUG nr. 32/2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii.

Asadar, s-a stabilit ca persoanele care nu sunt inca pensionate au ocazia sa cumpere retroactiv vechime in munca, pana la data de 31 decembrie 2018. Plata se va face intr-o singura transa!

Persoanele interesate pot sa plateasca retroactiv contributia la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de incheierea contractului de asigurare sociala. Se vor lua in calcul perioadele lucrate, astfel incat acestia sa cumuleze cei 15 ani minim necesari, pentru a putea beneficia de pensie.

Din 2021 vechimea in munca va putea fi cumparata permanent, noua lege a pensiilor aducand o serie de noutati.