Un nou program prin care se dau bani de la stat! Cine poate beneficia

Un nou proiect prin care romanii pot primi bani de la stat a fost depus in Parlament. Voucherele sunt in valoare de 7.000 de lei si se acorda exclusiv familiilor care nu au energie electrica.

Romanii care detin gospodarii izolate si neracordate la o sursa de curent electric ar putea beneficia de ajutor financiar din partea statului pentru a remedia aceasta situatie, potrivit unui proiect de act normativ aflat in dezbaterea senatorilor si care stabileste, pe langa regulile acordarii ajutorului, si numele acestui program.

Astfel, masurile destinate electrificarii anumitor gospodarii se regasesc in Programul National Prima Lumina.

Propunerea legislativa pentru Programul National Prima Lumina stabileste ca romanii care nu au gospodaria racordata la reteaua electrica publica vor primi ajutor financiar din partea autoritatilor pentru a schimba aceasta situatie.

Astfel, similar programelor Prima Casa si Prima Masina, acest program va da posibilitatea familiilor ce au locuinte care nu au fost niciodata racordate la reteaua electrica si nu au nici mijloacele financiare necesare racordarii sa primeasca vouchere cu o valoare de cateva mii de lei.

Pentru a se aplica, proiectul are nevoie de votul favorabil al Parlamentului.

Mai exact, potrivit proiectului, voucherele vor avea valoarea de 7.000 de lei si vor putea fi folosite pentru racordarea gospodariilor la reteaua de energie electrica.

Totodata, ele vor putea fi utilizate si pentru achizitia, transportul si instalarea unor panouri fotovoltaice, hidrocentrale de mici dimensiuni, mori de vant sau alte surse de energie regenerabila.

Dupa cum stabileste documentul, de aceste vouchere vor putea beneficia doar persoanele care nu au datorii la bugetul local si au un venit lunar de cel mult doua ori venitul minim garantat. Voucherele primite de solicitanti nu vor putea fi vandute sau transmise altor persoane.

Propunerea legislativa stipuleaza si sanctiuni pentru cei ce nu respecta prevederile documentului. Astfel, persoanele care vand sau instraineaza voucherele vor risca amenzi de pana la 5.000 de lei, iar cei care vand componente instalate vor putea fi sanctionati cu pana la 10.000 de lei.