Un neurolog renumit dezvaluie cum sa gasesti cheia fericirii

Toti avem idei diferite despre locul de provenienta al fericirii noastre. Pentru unii, vine dintr-o copilarie fericita, altii simt ca fericirea lor provine din relatia lor sau din lipsa unei relatii.

Cariera, pasiunile, modul in care iti cheltuiesti banii, toate acestea ar putea fi surse ale fericirii unei persoane. Dar daca acestea nu sunt cele mai importante decizii pe care le-ai putea lua pentru a fi cu adevarat fericit?

Neurologul explica cheia fericirii

Potrivit lui Moran Cerf, neurolog de la Universitatea Northwestern, care studiaza procesul de luare a deciziilor timp de peste un deceniu, cea mai sigura cale de maximizare a fericirii nu are nimic de-a face cu experiente, bunuri materiale sau filosofie personala.

Pentru Cerf, este vorba despre persoanele cu care iti petreci timpul, care au cel mai mare impact asupra fericirii tale.

El afirma ca pui prea multa presiune in deciziile pe care le iei pentru ca ai putea crede ca acestea vor avea un impact direct asupra fericirii tale, cand intr-adevar, cel mai mare impact asupra fericirii tale vine din indiciile sociale.

Potrivit lui Cerf, luarea deciziilor este prea obositoare si deci nu ai suficienta energie mentala pentru a te dedica tuturor deciziilor pe care trebuie sa le iei intr-o zi.

Mai degraba, oamenii pe care alegi sa ii pastrezi in jurul tau pot avea un impact direct asupra starii tale, a comportamentelor si, in cele din urma, asupra fericirii tale. Nu esti convins? Continua sa citesti.

Unde cerebrale

Cerf a recunoscut, folosind neurostiinta, ca atunci cand doi oameni sunt impreuna, undele lor se sincronizare se sincronizeaza si incep sa para identice. Un studiu al celor care merg la cinema a aratat ca cele mai atractive trailere au produs modele similare in creierul oamenilor.

„Cu cat studiem mai mult angajamentul, vedem din ce in ce mai frecvent cum doar a fi langa anumiti oameni iti aliniaza creierul cu ei,” bazandu-ne pe felul lor de a fi, mirosul camerei, nivelul zgomotului si multi alti factori, a spus Cerf.

„Aceasta inseamna ca oamenii cu care petreci timp au un impact real asupra angajamentului tau fata de realitate dincolo de ceea ce poti explica. Si unul dintre aceste efecte este ca devii o imagine a persoanei cu care intri in contact.”

Comportamente

Asa cum creierul nostru incepe sa se potriveasca cu cineva cu care suntem, comportamentul nostru va incepe sa se oglindeasca si el.

Daca te gasesti in jurul unor oameni negativi, simti ca starea ta de spirit incepe sa scada, chiar daca nu te simti in mod special deprimat in legatura cu ceva.

Lucreaza si in cealalta directie: oamenii care sunt fericiti si optimisti ne ridica, oamenii care sunt introspectivi ne fac sa facem un pas inapoi si sa vedem lucrurile in mod diferit, lista continua si continua.

Cum sa iti gasesti fericirea

Putem aplica aceasta metoda in viata noastra. Daca observi ca cei care sunt cei mai apropiati de tine se plang intotdeauna despre locul de munca, relatiile lor sau par a fi intotdeauna intr-o dispozitie negativa, ar putea fi timpul sa creezi o anumita distanta intre voi.

Inconjureaza-te cu oameni care te pot ajuta sa ajungi acolo unde vrei sa fii in viata. Daca incerci sa fii mai sanatos, in loc sa iti petreci timpul cu cineva care are obiceiuri nesanatoase, incearca sa devii prieten cu cineva caruia ii place sa joace un sport sau sa faca exercitii.

Chiar daca nu faceti aceste activitati impreuna, poti sa te alimentezi cu energia celuilalt si sa va ajutati sa atingeti acel obiectiv care va va face fericiti.

Poate ca vrei sa nu mai cheltuiesti banii in mod inutil si sa incepi sa economisesti mai mult. Daca te inconjurezi cu oameni care in mod constant vor sa iasa la cina sau pentru bauturi sau isi cumpara ceva mereu, incearca sa petreci timp cu cei care sunt mai relaxati si le place sa se distrati petrecand timp acasa, sau persoane care au un buget scazut.

Daca incerci sa nu mai petreci atat de mult timp in fata unui ecran, fie ca este la serviciu, acasa sau ambele, inconjureaza-te cu oameni care gasesc bucurie in a experimenta lumea in loc sa fie in spatele unui ecran! Vei incepe sa iti dezvolti propriile obiceiuri si metode de evitare a timpului de ecran si de a castiga mai mult timp traind in lume.

Cerf incheie prin a spune ca, daca oamenii doresc sa fie mai fericiti si sa aiba mai putin stres, ar trebui sa creeze o viata care sa le impuna sa ia mai putine decizii prin inconjurarea lor cu oameni care intruchipeaza trasaturile pe care le prefera.

De-a lungul timpului, ei vor alege in mod natural acele atitudini si comportamente dorite si vor putea crea propria lor fericire.