Subiectele date la Limba și literatura română la Bacalaureat 2018. Genul liric, subiect la real, cât și la uman

Subiectele date la Limba și literatura română la BACALAUREAT 2018 vor fi afișate pe site-ul Libertatea.ro. Absolvenții clasei a XII-a susțin astăzi proba scrisă la Limba și literatura română, la examenul de Bacalaureat 2018 – prima probă scrisă din această săptămână.

UPDATE 12.00: La profilul real, absolvenții de clasa a XII-a au avut la primul subiect de explicat o secvență dintr-un text semnat de Anton Holban, respectiv “Note de călătorie”.

Tot la profilul real, a mai fost dat de realizat un text argumentativ dacă oamenii mai apreciază sau nu locul în care trăiesc. O altă cerință a fost aceea de a explica rolul notațiilor autorului Mihail Sebastian la opera “Ultima oră”.

UPDATE 11.30: Absolvenții de clasa a XII-a au avut la subiectul al treilea genul liric. Cei de la real aveau de ales poezii din opera lui Mihai Eminescu și Tudor Arghezi. Astfel, ei puteau să aleagă poezia Floare Albastră a lui Mihai Eminescu. O altă opțiune era Flori de mucigai de Tudor Arghezi sau Testament.

La profilul uman, autorii care au picat la subiectul al treilea la Limba și literatura română au fost Ion Barbu sau Lucian Blaga. Astfel, opțiunile elevilor sunt următoarele:

“Riga Crypto și lapona Enigel” de Ion Barbu sau “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga.

UPDATE 10.30: Subiectul al treilea a fost din genul liric atât la profilul real, cât și la profilul uman. Astfel, la profilul real, autorii care au picat subiectul al treilea la Limba și literatura română la Bacalareaut 2018 au fost Mihai Eminescu şi Tudor Arghezi.

La profilul uman, autorii care au picat subiectul al treilea la Limba și literatura română la Bacalareaut 2018 au fost Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Subiectele date la Limba și literatura română la Bacalaureat 2018 vor fi date și pe Libertatea.ro imediat după publicare pe siteul Edu.ro.

Absolvenții de clasa a XII-a au intrat în sălile de examen începând cu ora 7.30 și până la ora 8.30. Subiectele sunt împărțite de la ora 9.00, iar după ce toți cei din sala de examen primesc subiectele.

Subiectele date la Limba și literatura română la Bacalaureat 2018 diferă în funcție de profil – astfel sunt subiecte pentru profilul real și pentru profilul uman.

Subiectele date la Limba și literatura română la Bacalaureat 2018 sunt structurate în trei părți. Fiecare dintre ele valorează câte 30 de puncte, iar 10 puncte sunt acordate din oficiu. Pentru rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română, elevii au la dispoziție trei ore. Ei trebuie să respecte mai multe reguli.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 4 iulie (până la ora 12,00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12,00 – 16,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Bacalaureat 2018. Ce nu au voie să facă elevii în sala de examen

În Ordinul Ministrului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat national – 2017, se arată, la Articolul 12, care sunt regulile pe care candidații trebuie să le respecte în sala de examen.

Art.12. (1) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lasa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

(2) Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiți în examen.

(3) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în salile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încalțăminte, în penare și altele asemenea sau în băncile în care sunt asezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare,

culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

(4) Se interzice candidaților să aibă, în salile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încalțăminte, în penare și altele asemenea, sau în băncile în care sunt asezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio,

precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/ la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați ori cu exteriorul.

(5) Se interzice candidatilor la examenul de bacalaureat sa comunice între ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidati sau cu exteriorul.

(6) Candidații care încalcă regulile menționate la alin. (3), (4) si (5) vor fi eliminati din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu,

indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.

(7) Încalcarea regulilor menționate la alin. (3), (4) si (5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participă la probele următoare și sunt declarați ”eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

(8) Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și prevederile alin. (1)-(7) și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementarilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

(9) După parcurgerea pasilor menționați la alin. (8), candidații vor semna un procesverbal în care se regăsesc prevederile alin. (1)-(7) și mențiunea că știu că nerespectarea regulilor menționate la alin. (3), (4) si (5) are drept consecință măsurile menționate la alin. (6) si (7).

Calendarul examenului de Bacalaureat 2018 – sesiunea iunie-iulie 2018

25 iunie 2018 Limba si literatura romană – proba Ea) – proba scrisă

26 iunie 2018 Limba si literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă

27 iunie 2018 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă

28 iunie 2018 Proba la alegere a profilului și specializarii – proba Ed) – proba scrisă

4 iulie 2018 Afișarea rezultatelor (pana la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00-16,00)

5-8 iulie 2018 Rezolvarea contestațiilor

9 iulie Afișarea rezultatelor finale