Oamenii care nu simt durerea – Cazul familiei Marsili, unică în lume

Te-ai lovit vreodată peste degete şi, agonizând, te-ai gândit ce bine-ar fi dacă n-ai putea să simţi durerea? Ei bine, ai grijă ce îţi doreşti, pentru că s-ar putea să te găseşti în situaţia membrilor familiei Marsili.

Cazul straniu al acestei familii demonstrează că a simţi durerea este, de fapt, o binecuvântare.

Letizia Marsili, în vârstă de 52 de ani, şi-a dat seama din copilărie că este diferită faţă de ceilalţi. Indiferent de ce păţea – fie că era vorba de arsuri sau fracturi de membre -, Letizia nu simţea durerea.

Dar femeia nu este singura din familie care este imună la durere. Mama Letiziei, cei doi fii, dar şi surorile şi nepoata ei sunt, şi ei, afectaţi de acelaşi sindrom – botezat sindromul Marsili.

Deşi unii l-ar califica drept o binecuvântare, sindromul Marsili este extrem de periculos. Adesea, cei din familie au suferit fracturi de care nici nu şi-au dat seama şi care s-au inflamat sau vindecat prost. Tot fără să-şi dea seama, ei suferă arsuri şi diverse accidente.

Letizia povesteşte că fiul ei, Ludovico, se accidentează adesea jucând fotbal. În timp, toate aceste accidentări rămase nedetectate ajung să-i pună probleme mari.

„După ce cade, se ridică imediat. Cu toate acestea, are glezne fragile şi suferă adesea entorse şi micro-fracturi. Radiografiile recente au arătat că fiul meu a avut numeroase micro-fracturi la ambele glezne”, povesteşte Letizia.

Bernardo, celălalt fiu al familiei, a mers cu bicicleta 14 kilometri după ce și-a rupt mâna și nu și-a dat seama. Letizia și-a fracturat umărul la schi, dar nu a realizat asta decât a doua zi, când au început s-o furnice degetele.

Mama Letiziei, Maria Domenica, a suferit numeroase fracturi de-a lungul vieții. Netratate, ele s-au vindecat incorect. De asemenea, Maria Domenica este deja faimoasă pentru arsurile pe care și le provoacă din neatenție.

Situația membrilor familiei Marsili este și mai alarmantă pentru că ei riscă să nu-și detecteze bolile la timp. Dat fiind că durerea este un simptom în cazul multor afecțiuni, Letizia și rudele sale au șanse mai mici să-și depisteze afecțiunile.

Cum e posibil să nu simți durerea?

Oamenii de știință au identificat o mutație genetică misterioasă care elimină în mod eficient senzația de durere, permițând oamenilor cu anomalie rară să persevereze fără efort prin disconfort fizic extrem.

Varianta genei – identificată într-o familie italiană care nu suferă nici măcar o durere gravă – ar putea ajuta oamenii de știință să găsească noi tratamente pentru durerea cronică care să imite darul neobișnuit al familiei.

“Am petrecut câțiva ani încercând să identificăm gena care este cauza acestui fapt”, a declarat biologul molecular James Cox de la University College London pentru The Independent .

“Această tulburare particulară poate fi numai într-o singură familie.”

Familia aceea, Marsilis, își duce viața de zi cu zi cu ceva asemănător cu o superputere din viața reală, grație unei mutații genetice rar întâlnite de cel puțin trei generații.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *