Ne asteapta o iarna grea in Romania. Cand vin ninsorile

Meteorologii anunta o iarna capricioasa, cu episoade de viscol si ger, desi este prematur pentru o prognoza exacta a anotimpului friguros.

”E greu sa spunem. Cu zece zile inainte, vom spune daca vom avea zapada. In 2017, pe 24 decembrie aveam peste 20 de grade, pe 25 deja se schimbase vremea, iar pe 29 cod rosu de viscol. Pe masura ce ne apropiem, in noiembrie vom actualiza informatiile pentru iarna, cand ne apropiem vom putea spune unde vom avea zapada”, a spus Elena Mateescu.

Vremea se raceste la finalul lunii noiembrie, iar spre finalul lunii vor avea primele ninsori, anunta meteorologii.

In decembrie, precipitatii mai abundente vor fi in centru, est, sud-est si posibile ninsori in nord, centru si la munte. Sunt posibile nopti geroase in nord si in centru.

Vreme rece si ninsori in nord si in centru se anunta si in luna ianuarie. Meteorologii vorbesc de doua episoade posibile de viscol, perioade cu ger, minime de -20 spre -30 grade.

Directorul ANM a subliniat ca Romania are inca un climat temperat-continental, chiar daca observam o prelungire a verilor si a iernilor, in ultimii ani.

Totusi, se pare ca va fi una dintre cele mai grele ierni din ultimii ani, cu perioade lungi de viscol si ninsori abundente. Temperaturile vor scadea ingrijorator de mult, iar disconfortul va fi extrem de pronuntat.

Cum va fi vremea de Craciun si ANUL NOU 2018

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate.