Lia Olguta Vasilescu spune ca are nevoie de 15 miliarde de lei pentru a sustine noua lege a pensiilor in 2022. Unele pensii pot ajunge si la 8.100 de lei

Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Muncii, a declarat ca, potrivit estimarilor bugetare, Statul Roman va trebui sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei in anul 2022 pentru a putea sustine sistemul de pensii.

Tot ea a marturisit ca unele pensii pot ajunge si la 8.100 de lei incepand cu 2021. “Explicatia este simpla: se estimeaza, in paralel, o crestere a incasarilor la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, generata de cresterea salariilor, a numarului de angajati, dar si a gradului de colectare, ca urmare a intoarcerii sarcinii fiscale. in cifre, incasarile sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde lei, fata de 58,9 miliarde in anul 2018.

Estimarile de venituri au fost calculate prin amendarea cifrelor din Strategia Fiscal-Bugetara, in raport cu executia bugetara a anului 2018, care indica o crestere a veniturilor fata de cele estimate (cu 3,5 miliarde de lei)”, a afirmat Vasilescu, in conferinta de presa sustinuta vineri, a doua zi dupa ce liderul PSD Liviu Dragnea prezentase la TV proiectul noii legi a pensiilor.

Ogluta Vasilescu a dat si cateva exemple de calcul al pensiilor si a aratat ca, pana in 2022, pensiile pentru toate categoriile vor creste considerabil, urmand ca un profesor universitar care iese la pensie sa incaseze 8.100 de lei pensie, aproape dublu fata de 4.180 cat incaseaza acum.

Si un medic urmeaza sa aiba aproape 4.000 de lei pensie, fata de 2.310 in prezent.

Lia Olguta Vasilescu a spus ca pentru actuala Guvernare plata pensiilor si a salariilor este prioritara pentru ei.

Potrivit acesteia, in septembrie proiectul va fi trimis la Guvern, in vederea avizarii de celelalte ministere, urmand in final sa ajunga in Parlament. Ea crede ca, daca legea va fi atacata la Curtea Constitutionala, in luna decembrie va fi trimisa la promulgare.