Cum se pune carnea la garnita- gustul minunat care iti aduce aminte de copilarie

Cu un gust deosebit si foarte apreciat, bunicii preparau carne la garnita intr-o vreme in care lipsa curentului electric nu permitea pastrarea prin congelare a carnii de porc.

Prin urmare, aceasta metoda de pastrare si conservare a carnurilor de tot felul vine dintr-un trecut indepartat, fiind intalnita in mai toate zonele. Azi, prezenta frigiderelor a dus la scaderea considerabila a celor ce prepara astfel carnea.

Aroma speciala de afumatura si gustul fraged al carnii de porc conservate in untura sunt specifice sarbatorilor romanesti, carnea la garnita fiind nelipsita din camarile romanilor din cele mai vechi timpuri.

Carnea de porc astfel conservata poate fi consumata ca atare, „acompaniata” de garnituri delicioase pe baza de cartofi, varza sau fasole, sau poate fi folosita la prepararea altor retete. Astazi va prezentam o reteta de carne de porc si carnati in untura, pe care o puteti servi cum va pofteste inima.

Desi reteta nu este una dificila, necesita timp si rabdare din partea gospodinelor:

Ingrediente: carne de porc proaspata (pulpa, spata, coaste), carnati proaspeti de porc, untura de porc, boabe de ienibahar, foi de dafin si sare. Si mai gustoasa iese cand se foloseste carnea si carnatii afumati.

Mod de preparare

Se taie carnea de porc si carnatii in bucati potrivite. Carnea cruda se sareaza bine si se lasa la rece timp de 4-5 zile, impreuna cu carnatii.

Intr-o cratita adanca sau intr-un ceaun se topeste untura. La fiecare kilogram de untura, adaugam o lingurita de sare.

Dupa preferinte, se pot adauga si boabe de ienibahar si foi de dafin. Prajim carnea la foc mic timp de aproximativ 90-120 de minute, in functie de cantitate. Apoi, scoatem carnea cu o spumiera si adaugam carnatii, care se lasa la prajit la foc mic vreme de 30 de minute.

Dupa ce se rumenesc, scoatem carnatii si ii asezam, alaturi de carne, in vase de ceramica smaltuite sau in borcane curate si uscate.

Se toarna untura peste carne si se da la rece. Se acopera carnea cu untura, iar pe masura ce se scot bucati, se completeaza cu untura topita, astfel incat sa nu ramana neacoperita. Altfel, carnea va rancezi.