Cum salvezi hainele arse cu fierul de călcat

Oricât ai fi de atentă, se întâmplă uneori să apeși mai mult timp cu fierul încins și să apară imediat urme maronii de arsură. Dacă hainele arse nu sunt afectate în profunzime, există soluții! Iată ce poți face.

Hainele arse cu fierul încins cu greu mai pot fi salvate, dacă arsura este profundă. Singura soluție rămâne o broșă sau un accesoriu ingenios care să acopere pata.

Dar, dacă arsura este superficială, mai există șanse. În general, pot fi salvate hainele din materiale naturale, precum inul, lâna sau bumbacul, dacă nu a fost distrus materialul în profunzime.

Soluția pentru hainele arse de culoare albă

Dacă hainele arse sunt din bumbac sau din in alb, tamponează arsursa cu o bucată de tifon înmuiată în apă oxigenată. Apoi, folosește altă bucată de tifon curată, înmuiată în soluție de amoniac, să tamponezi pata. Nu lăsa cele două soluții să se usuce. După câteva minute, cât timp materialul este încă umed, clătește bine cu apă la temperatura camerei.

Repetă acțiunea până când dispare orice urmă de arsură. Metoda este eficientă și sigură și pentru materialele care conțin fibre sintetice, dar nu poate fi folosită pentru hainele din lână sau din mătase.

Cum salvezi hainele colorate

Dacă ai ars o haină colorată, amoniacul nu poate fi folosit. Pregătește, în schimb, puțin oțet alb diluat cu apă și înmoaie bine arsura, apoi înmoaie haina în soluție de apă cu înălbitor pe bază de oxigen activ care nu decolorează. La final, spală haina în mod obișnuit și pata va dispărea.

Arsura pe hainele din lână

Dacă ai ars cu fierul un pulover din lână sau din cașmir, freacă ușor pata cu o perie aspră de haine să îndepărtezi firele carbonizate de la suprafață. Apoi folosește un detergent lichid pentru rufe să înmoi bine zona arsă și spală haina de mână.