Cod galben de ninsori in Bucuresti si 16 judete. Stratul de zapada va masura si 15 cm

Pregatiti-va de o iarna grea. Vine in forta, de marti noapte, inclusiv in Bucuresti. Meteorologii au emis Cod Galben de ninsori viscolite pentru jumatate de tara. Vizate sunt 16 judete din sud-estul tarii. Mai rau este ca, dupa viscol, se va lasa gerul.

De miercuri seara pana vineri dimineata, vremea va fi deosebit de rece in toata tara, iar in sud-est vantul va continua sa aiba intensificari, spulberand zapada.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, marti, o atentionare Cod galben valabila miercuri, intre orele 2:00 si 20:00, cand se vor semnala intensificari sustinute ale vantului, ninsori viscolite, depunerea unui strat de zapada si depuneri de gheata.

″In intervalul mentionat, in regiunile sudice si sud-estice vor predomina ninsorile, in general moderate cantitativ, si se va depune strat de zapada, local consistent. Pe arii restranse, in special in dimineata zilei de miercuri (28 noiembrie) si cu precadere in regiunile sud-estice vor fi depuneri de gheata”, arata ANM.

De asemenea, temporar vantul va avea intensificari cu viteze de 40-50 de kilometri pe ora, iar in estul, centrul, sudul Munteniei, in Dobrogea si in sudul Moldovei rafalele vor atinge in general 55-75 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea si determinand scaderea vizibilitatii sub 100 de metri.

Totodata, meteorologii au emis o informare valabila de miercuri, de la ora 20:00, pana vineri, la ora 10:00, care vizeaza intensificari ale vantului si local zapada spulberata in sud-estul teritoriului, dar si vreme deosebit de rece in toata tara.

In intervalul mentionat, in sud-estul teritoriului vantul va avea intensificari cu viteze de 45-55 de kilometri pe ora, temporar in jur de 60 km/h, spulberand zapada depusa, mai ales in cursul noptii de miercuri spre joi (28/29 noiembrie) si pe parcursul zilei de joi (29 noiembrie).

“Vremea va deveni deosebit de rece in toata tara, astfel ca temperaturile vor fi negative in majoritatea regiunilor, iar noaptea va fi ger (temperaturi sub -10 grade) in special in nordul, nord-estul si centrul tarii”, mai spun meteorologii, mentionand ca vremea se va mentine deosebit de rece pana la sfarsitul saptamanii.

Prognoza pentru Bucuresti

Vremea va deveni geroasa in Bucuresti, iar precipitatiile estimate pentru urmatoarele zile vor fi sub forma de lapovita si ninsoare, in timp ce vantul va sufla cu viteze de pana la 55 km/h, releva prognoza de specialitate, publicata marti de Administratia Nationala de Meteorologie, conform Agerpres.

Conform datelor citate, in intervalul 27 noiembrie, ora 20:00 – 28 noiembrie, ora 8:00, vor fi precipitatii, la inceputul noptii sub forma de ploaie, apoi lapovita si ninsoare. De asemenea, vor fi conditii pentru depuneri de gheata.

Vantul se va intensifica treptat, iar pana dimineata va atinge viteze la rafala in jurul a 55 km/h si se va depune strat de zapada de pana la 2 – 4 cm. Temperatura minima se va situa in jurul valorii de -2 grade Celsius.

In intervalul 28 noiembrie, ora 8:00 – 29 noiembrie, ora 8:00, indeosebi in prima parte a zilei va ninge, iar temporar vantul va avea intensificari, cu viteze la rafala in general de 45 – 55 km/h, viscolind ninsoarea si determinand scaderea vizibilitatii.

Grosimea stratului de zapada nu va fi uniforma si se va situa in medie intre 7 si 10 cm, izolat posibil 15 cm. Vremea va deveni deosebit de rece, iar temperatura maxima se va situa in jurul valorii de -1 grad, in timp ce minima va oscila intre -6 si -4 grade.

Potrivit meteorologilor, din data de 29 noiembrie, ora 8:00, si pana pe 30 noiembrie, ora 8:00, vremea va continua sa fie deosebit de rece, cu o temperatura maxima intre -4 si -3 grade Celsius, si o minima in jurul valorii de -7 grade. Vantul va sufla in general moderat, cu viteze la rafala de 40 km/h. Trecator, vor fi posibile fulguieli.

Avand in vedere ca vremea se va mentine deosebit de rece pana la sfarsitul saptamanii, cand foarte multi cetateni se vor bucura de minivacanta prilejuita de sarbatorirea Zilei Nationale si vor participa la manifestarile publice organizate in mai multe orase, le recomandam sa-si ia masuri de protectie si sa se imbrace corespunzator.

Celor care intentioneaza sa plece la drum in aceste zile le reamintim ca trebuie sa aiba autovehiculul echipat pentru circulatia pe drumuri acoperite de zapada sau polei, trebuie sa manifeste prudenta la volan si sa urmeze indicatiile politistilor rutieri.

Subliniez faptul ca eventualele masuri de restrictionare a circulatiei rutiere sau de inchidere a unor sectoare de drum se vor dispune numai in scop preventiv, pentru a NU pune in pericol oamenii si pentru a permite utilajelor de deszapezire sa intervina.

Conducatorii auto trebuie sa se intereseze din timp asupra conditiilor meteo si de drum din zonele in care urmeaza sa se deplaseze. Informatii actualizate despre situatia traficului pot fi gasite pe site-ul oficial al Politiei Romane, la sectiunea Infotrafic.

De altfel, Politia Rutiera va fi ca de obicei in teren pentru a oferi sprijin.

Reamintim ca in perioadele cu temperaturi foarte scazute, cele mai vulnerabile categorii de persoane sunt copiii, varstnicii si cele cu afectiuni cronice de sanatate si de aceea recomandam sa evite expunerea prelungita la ger.

Informatii despre modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obtinute prin intermediul aplicatiei DSU, care poate fi descarcata gratuit din Google Play Store si App Store.

In aceste zile, situatia din teren va fi monitorizata de la nivelul MAI pentru a putea acorda sprijin suplimentar de fiecare data cand se va impune”